Restaurant De Rozario verdient eerste Michelinster

Amsterdam - Vanochtend zijn in Amsterdam de Michelsterren weer uitgereikt. Restaurant De Rozario was een van de twee gelukkigen die voor het eerst een Michelinster veroverde.

Tijdens de nieuwe restaurantsgids voor 2019 van Michelin in het DeLaMar theater werden de nieuwe Michelsterren bekend gemaakt. Elke jaar heerst er weer spanning onder de restaurants omdat het niet enkel gaat over een Michelinster behalven, maar ook om de verdiende sterren te behouden.

Het behalen van een eerste Michelinster brengt een bepaalde druk met zich mee, niet alleen kwaliteit technisch maar ook zeker een toename in drukte. Door de vele aandacht die erbij komt kijken met televisie en radio trekken bestaande gasten en nieuwe gasten naar de restaurants toe. En dat merk je, vertelde Van der Heijden van restaurant Vista, die vorig jaar voor het eerst een Michelinster binnen haalde.

Wanneer verdien je een Michelinster?

Een Michelinster verdien je door in eerste instantie al in de spotlights te staan. Bloggers, recensenten en critici hebben restaurants al vaak een bepaalde kwaliteit gegeven. Wanneer dit de aandacht trekt van de restaurantsgids komt er een inspecteur langs die zich als normale gast voordoet. Deze kijkt naar verschillende facetten, bijvoorbeeld: Prijs, smaak, opbouw van het menu en bediening.

Betekenis van het aantal sterren
Als een restaurant één Michelinster heeft, heeft het restaurant ‘een uitstekende keuken in zijn categorie’. Het restaurant wordt dan gezien als een goed rustpunt op je route die altijd met kwaliteitsproducten werken. 

Restaurants met twee Michelinsterren hebben een ‘verfijnde keuken die een omweg waard is’. Deze restaurants hebben vaak ook bijzondere specialiteiten en bijzondere wijnen. De chef koks zijn ambachtsmensen die alles kunnen. 

Een restaurant krijgt drie Michelinsterren als het een ‘voortreffelijke keuken is die het waard is een reis te maken om er te gaan eten’. Restaurants met drie Michelinsterren worden gezien als de hoogste top. Er worden beroemde wijnen geserveerd en het eten is buitengewoon. 

Na 60 jaar valt ook het doek voor Eindhovense meubelzaak Verouden Wonen & Slapen.

Ondanks een vloeroppervlakte van 10.000 m2 - stopt na 60 jaar de Eindhovense meubelzaak Verouden Wonen & Slapen. De opkomst van online webshops, lastigere bereikbaarheid midden in het centrum en het sterk gestegen aantal woonwinkels in de regio zijn de oorzaken van de aanstaande opheffing van Verouden Wonen & Slapen. "Maar de verslechterde bereikbaarheid van onze vijf woonwinkels is toch wel de belangrijkste overweging om er een punt achter te zetten", vertelt directeur Jurek Verouden (34). "Met wat voor gevoelens ik nu rondloop? Met vooral drukke gevoelens, want er moeten nog héél veel spullen verkocht worden."

Verouden Wonen & Slapen werd 60 jaar geleden in Eindhoven (Woensel) door opa Theo Verouden opgericht. Na zijn overlijden werd de zaak in 1978 voortgezet door vier zonen, waaronder de vader van Jurek, de inmiddels 64-jarige Martien Verouden. Een jaar of vijftien jaar geleden kwamen Jurek en zijn broer Bogus aan het roer. 

Hecht team
De opheffing is geen makkelijke keuze zegt de familie, waarvan dus inmiddels de derde generatie aan het roer staat. "In de 60 jaar van ons bestaan, hebben wij een resultaat bereikt waar we als zelfstandig familiebedrijf trots op mogen zijn. Dit hebben we overigens niet alleen gedaan, maar met een hecht team dat zich al tientallen jaren voor Verouden Wonen & Slapen heeft ingezet."  
Het bedrijf telt c.q. telde 20 personeelsleden die na de sluiting allemaal aan een nieuwe baan worden of zijn geholpen. "Er komt niemand op straat te staan. Zelf gaan we als familie verder in de vastgoed, waarin we nu ook al actief zijn. We bezitten een aantal panden met studentenkamers, studio's en appartementen. Ook de bedrijfspanden gaan in de verhuur", licht Jurek toe.

Gerenommeerde merken
De showroom van Verouden Wonen & Slapen werd twee jaar geleden compleet werd vernieuwd. Deze staat vol meubels van gerenommeerde merken. Zo heeft het bedrijf de afgelopen jaren Profijt Meubel en House Of Dutchz aan het assortiment toegevoegd. Al veel langer biedt de interieurzaak meubels aan van grote namen als: Feelings, Dutch Bone, By Boo, Eleonora, Zuiver en Bodilson. Helaas mocht deze assortimens uitbreiding niet voldoende klanten trekken naar het familiebedrijf.

‘Windmolens en zonnepanelen gaan ons klimaat niet redden’

- Maarten van Andel – In Katowice wordt momenteel besproken hoe de gestelde klimaatdoelen van Parijs ooit gehaald moeten worden. Maarten van Andel uit Best concludeerde in zijn nieuwe boek, De Groene Illustie, dat de maatregelen onvoldoende zullen zijn.

Toen in 2015 ambitieus doelstellingen werden opgesteld hoe de wereld de klimaatveranderingen zou tegengaan werd er niet verwacht dat de CO2 uitstoot in Parijs alleen maar zou stijgen. Door deze stijging is de klimaattop in Katowice alleen maar meer onder druk komen te staan. In Nederland lopen we ook nog achter op onze doelstellingen bleek uit onderzoek van drie onafhankelijk bureaus. Hoe haalbaar zijn deze gestelde doelstellingen dan?

Maarten van Andel uit Best kijkt heeft een sceptische blik. Hij volgt de discussie op de voet. Zijn boodschap: reken niet op windmolens, zonnepanelen en elektrische auto’s als het gaat om het redden van het klimaat op aarde. Ze brengen ons niet dichterbij de milieudoelstellingen.

Van Andel, sinds oktober directeur van het opleidingsinstituut Toegepaste Natuurwetenschappen van Fontys Hogescholen in Eindhoven, zette op een rij wat er nu eigenlijk waar en niet waar is op het gebied van duurzame energie. Met een verleden als scheikundig ingenieur heeft zich grondig verdiept in het onderwerp waarover hij zich al jaren verwonderde: het klimaat en energie. Hij ging rekenen met cijfers uit allerlei onderzoeken en statistieken. ,,Ik hoor en lees steeds meer dingen die mij het ongemakkelijke gevoel geven dat er iets niet klopt”, zo schrijft hij op de binnenkaft van zijn boek De Groene Illusie.

Klopt dit gevoel?

,,Ik schrok van het resultaat van mijn onderzoek. We komen niet eens in de buurt van de gestelde doelen. De maatregelen die nu worden genomen helpen een beetje, maar zijn niet effectief genoeg. De groene industrie en klimaatactivisten hebben moeite om feiten en fictie uit elkaar te houden.”

In De Groene Illusie neemt Van Andel het op tegen diverse aspecten van de doelstellingen waaronder ook windmolens. Uit zijn berekening blijkt dat deze minder energie opleveren als wordt gesuggereerd.

Zo zijn om één trein te laten rijden 4 windmolens nodig, om één vliegtuig te laten vliegen 33. Als we alle huidige elektriciteit in Nederland voor huishoudens, vervoer, landbouw en industrie met windenergie willen oppakken, zijn volgens zijn berekeningen 18.000 windmolens nodig. ,,Ofwel een kuststrook van negen kilometer breed van Cadzand naar Delfzijl, alle duinen en stranden inbegrepen. En dat is alleen nog maar het huidige elektriciteitsverbruik, slechts 20 procent van ons totale energieverbruik”, zegt Van Andel. ,,Het probleem is, als het gaat om energie hebben mensen geen idee wat de verhoudingen zijn.”

Zijn zonnepanelen dan wel een oplossing?

,,Ze doen het vele malen beter dan windmolens. De sterke punten zijn dat ze geen bewegende onderdelen hebben en dus onderhoudsarm zijn. Je kunt ze kleinschalig toepassen, zoals op daken van huizen.” 

Ook hier tekent Van Andel een kritische noot; het vergt veel energie om silicium voor zonnepanelen te winnen uit zand, voor de productie is een chemische reactie vereist waar weer steenkool nodig voor is en voor grootschalige toepassingen zijn ze invasief. ,,Als we al het wegverkeer zouden elektrificeren en op zonne-energie willen laten rijden, zouden we daarvoor vier keer zoveel oppervlak nodig hebben dan wat we aan asfalt hebben liggen op onze tienduizend kilometer aan rijks- en provinciewegen.”

Elektrische auto’s rijden op kolen

,,Het lijkt erop dat de overheid in hokjes denkt. De redenering is dat het traditionele autoverkeer CO2 uitstoot en dat dus elektrische auto's de oplossing voor het milieuvraagstuk zijn omdat er geen CO2 uit de uitlaat komt. Maar je moet naar het totaalplaatje kijken. Die elektrische auto rijdt uiteindelijk gewoon op kolen, dat bij verbranding CO2 uitstoot. Uit het stopcontact waar zo'n auto wordt opgewekt komt echt niet alleen duurzaam opgewekte stroom.”

Er zijn toch energiebedrijven die 100% groente stroom leveren? 

,,Dat is een van de misvattingen waar ik tegen aan ben gelopen. Energiebedrijven als Energiedirect en Greenchoice doen het voorkomen alsof zij 100 procent groene stroom leveren. Maar dat kan helemaal niet, want er is te weinig groene stroom. De huidige situatie in Nederland is dat 9 procent van alle elektriciteit uit wind- en 2 procent van zonne-energie komt. Ook van de overheid komt informatie die niet altijd klopt. Volgens de Europese Unie hoeft het bijstoken van biomassa als houtpallets in elektriciteitscentrales niet te worden meegerekend in de totale CO2-emissie. De redenering is dat de CO2 uit houtpallets weer wordt opgenomen door groeiende bomen. Dat gaat echter alleen op wanneer de bomen waarvan we houtpallets maken net zo snel groeien als dat wij ze verbranden. Cijfers hebben allang aangetoond dat op deze manier netto meer CO2 wordt uitgestoten, maar de EU en onze eigen regering houden daar stug in vol. We moeten onmiddellijk stoppen met het verbranden van biomassa.”

De oplossingen die u in uw boek beschrijft zijn op zijn minst controversieel. De auto-industrie aanpakken bijvoorbeeld, terwijl de luchtvaart er verrassend genoeg amper van langs krijgt. 

,,Als ik EU-commissaris was en ik moest ervoor zorgen dat de klimaatdoelstellingen werden gehaald, zou ik een top 5 maken met daarin de belangrijkste veroorzakers van CO2-emissie. De luchtvaart zit er niet in, de auto wel. Die stoot wereldwijd vijfmaal zoveel CO2 uit als het vliegtuig, evenveel als de staal- en cementindustrie bij elkaar.”

U pleit ook voor het heroverwegen van kernenergie. Dat is koren op de molen van uw oud-dorpsgenoot Klaas Dijkhoff, die daar vorige maand ook een lans voor brak. 

,,De discussie heeft religieuze proporties aangenomen. GroenLinks kan na al die jaren roepen: ‘kernenergie is fout’ nu niet meer zeggen: ‘misschien is het toch een goed idee'. Kernsplijting produceert geen CO2, anders dan bij zonne- en windenergie zijn vraag en aanbod op elkaar af te stemmen en uranium is er nog voor eeuwen. Ja, we hebben nog geen goede oplossing voor het langdurig hoogradioactief afval dat kernenergie produceert. Maar de voordelen en de potentie van kernenergie zijn zo groot dat die niet op principiële gronden in de ban moeten worden gedaan.”

Afgezien van deze politieke discussie, kernenergie zou volgens sommige criticasters ook gewoon te duur zijn.  

,,Zonder overheidssubsidies zou ook niemand windmolens of zonnepanelen kunnen plaatsen. We zullen moeten investeren, we zullen ook met zijn allen offers moeten brengen. Maar niet alles hoeft zoveel geld te kosten en sommige dingen kunnen direct geregeld worden. Slimme mobiliteit wordt vaak vertaald naar het ontmoedigen van autoverkeer, maar kan beter beginnen bij het laten rijden van al bestaande auto's met een gematigde snelheid in plaats van ze hard op te laten trekken en af te remmen. Waarom heeft Eindhoven bijvoorbeeld de groene golven over de hele ring afgeschaft? Waarom reageren stoplichten niet intelligent op actuele verkeersstromen?”

De Groene Illusie door Maarten van Andel, uitgeverij Dialoog, ISBN 9789461263094, 19,50 euro. 

Sushimi! Het nieuwste restaurant aan de Dommelstraat

Voor wie er van sushi, shashimi of thais houdt is er goed nieuws. Restaurant Sushimi heeft deze week haar deuren geopend aan de Dommelstraat.

Geen nieuw all you can eat concept maar hoogwaardige kwalitatieve en bijzondere gerechten voor iedereen. In beginsel zal sushi de boventoon gaan voeren maar in 2019 zal Sushimi zich verder ontwikkelen met een uitgebreidere kaart met Thaise en Japanse gerechten.

Ben je al bekend met het concept? Dat kan, want in Ibiza zit ook een vestiging van deze succesvolle restaurant keten. Hier staan ze in het hoogseizoen met de benen buiten.

Distributiecentrum op Westfields in Oirschot al verkocht voordat de bouw is begonnen

De nieuwbouw op het logistieke centrum op bedrijventerrein Westfield is al verkocht voordat er goed en wel aan is begonnen. De nieuwe eigenaar van het distributiecentrum is TH Real Estate, meldt de Eindhovense projectontwikkelaar SDK.

Volgens SDK Vastgoed is de verkoop wel een teken dat er sprake is van ‘onverminderd aanhoudende interesse’ van internationale beleggers voor logistieke gebouwen in de regio Eindhoven. Inmiddels is er begonnen aan de bouw van drie nieuwe magazijnen op het terrein.

Bedrijventerrein Westfields is bedoeld voor logistieke ondernemingen die dicht bij het vliegveld willen zitten. DPD was de eerste die hier haar intrek nam. In totaal moet er nog zo’n 98.000 vierkante meter aan het bedrijventerrein worden toegevoegd.

Eindhoven en omgeving hebben wat dat betreft de afgelopen jaren al enkele grote ontwikkelingen gescoord. Na DPD op Westfields bouwde logistiek gigant Rhenus op Ekkersrijt in Son twee distributiecentra van 50.000 en 60.000 vierkante meter. Op Goederendistributiecentrum Acht, aan de andere kant van de snelweg, bouwt Prologis aan een indrukwekkend logistiek park van in totaal 180.000 vierkante meter. De helft is daarvan af. Ook  Albert Heijn (thuisbezorgservice) en Picnic hebben hier vestigingen geopend, net als pakketbezorgers als DPD, PostNL en UPC. 

Huurders voor de nieuwbouw op Westfields kan Ted Rooijakkers van bedrijfsmakelaar VSR Vastgoedadvies nog niet noemen. ,,Wel zijn er concrete contacten met kandidaten, maar overeenstemming hebben we nog niet.” Wel meldt hij dat er ‘veel animo’ is. ,,Zeker nu we ook een harde datum kunnen noemen voor oplevering.” 

Volgens Rooijakkers is de regio de laatste vijf jaar zeer gewild bij logistieke bedrijven. ,,Dat heeft te maken met de sterke regio, met een groot verzorgingsgebied waar veel mensen wonen én waar veel grote bedrijven zijn gevestigd. Bovendien hebben we met de ligging aan de snelwegen een goede bereikbaarheid.”  

TH Real Estate heeft onlangs ook nog een distributiecentrum in Venlo gekocht. In totaal heeft het in Nederland nu voor 300 miljoen aan logistieke gebouwen in eigendom. In totaal heeft TH Real Estate internationaal voor 115 miljard euro onroerend goed in portefeuille. 

Hersteld monumentaal station van Eindhoven wint Van Abbeprijs.

Vice-voorzitter Marc van Abbe van de Henri van Abbestichting sprak lovend over het vernieuwd station van Eindhoven. “Het nieuwe station Eindhoven is een voorbeeld geworden van zinvolle, eigentijdse herbestemming. Een oud gebouw werd niet gezien als sta-in-de-weg, maar als een kans om het bestaande station te verrijken. Daarom verdienen de initiatiefnemers en de uitvoerders van dit ongewone en avontuurlijke plan de Van Abbe Prijs 2018. De reiziger en de voorbijganger kunnen door deze verbouwing nog jarenlang ervaren wat een spectaculair groeiend Brainport vermag en tegelijkertijd zien hoe het allemaal begonnen is.”

Toen in 1956 het station werd geopend werd niet verwacht dat het aantal reizigers in 2020 op 115.000 per dag zou liggen. Om het monumentale pand in ere te houden was een verbouwing noodzakelijk. Het begin werd gemaakt in 2013 en duurde tot medio 2018. Tijdens de verbouwing is er veel aandacht geschonken aan de authentieke elementen die het station kent.

De prijs, die dit jaar gaat naar ProRail, de NS en de Gemeente Eindhoven, werd uitgereikt op een van de meest betekenisvolle plekken van het station: de gerenoveerde stationsrestauratie boven de ingang aan centrum zijde. ,,Deze inrichting van de restauratie, die wij nu ‘vintage’ zouden noemen, werd liefdevol gereconstrueerd", aldus het oordeel van de altijd kritische erfgoedwaakhond. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bronzen penning ontworpen door Olly de Vries-van Abbe (1935-2017). 

Onderzoek naar krimp van Eindhoven Airport 

Waar in eerste instantie enkel gekeken werd naar de onderzochte groeiscenario's voor Eindhoven Airport wordt nu een nieuwe mogelijkheid toegevoerd; een krimp tot 30.000 vluchten.

Tijdens de tweede, massaal bezochte, avond in het kader van de Proefcasus Eindhoven Airport deed Pieter van Geel deze toezegging gisteravond in het Philips Stadion. De proefcasus draait om het inventariseren van de meningen en wensen van betrokken partijen. Waarna dit is geïnventariseerd zal Van Geel in april een advies uitbrengen over de toekomst van de luchthaven aan de minister.

Een krimpscenario -terug van de huidige 43.000 naar 30.000 vluchten- was tijdens de eerste bijeenkomst in het Evoluon een geuite wens. De groeiscenario’s hebben betrekking op een groei tot respectievelijk 55.000, 70.000 en 100.000 vluchten per jaar. Hier wordt gekeken naar de gevolgen voor het geluid, economie en uitstoot.

Gezondheidbelevingsonderzoek 

De GGD gaat opnieuw een gezondheidsbelevingsonderzoek uitvoeren in het gebied rondom Eindhoven Aiport. 6300 worden hier schriftelijk voor benaderd om deel te nemen.

Tijdens de tweede bijeenkomst van de proefcasus kon de hele zaal met behulp van zijn smartphone reageren op stellingen en werden meningen en wensen geïnventariseerd. Van Geel gaat tot eind januari verder met het ophalen van input.  

Vanuit de bezoekers van de bijeenkomst kwamen zelf suggesties om bijvoorbeeld de invoering van een vliegtaks, het belasten van kerosine of het stimuleren van het reizen per trein.

Jan van Mourik van werkgeversorganisatie VNO-NCW was een van de weinige panelleden die vóór uitbreiding is van het aantal vluchten. ,,Enige groei graag, met de juiste bestemmingen. Wij vinden dat dat moet kunnen”, zei hij. Dit werd door de zaal enkel niet goed ontvangen.

 

Oud en vertrouwd: Meubelzaak Bakers 100 jaar in Eindhoven

Aanstaande vrijdag wordt in de Kruisstraat in Eindhoven het honder jarig bestaan gevierd.  

Meubelzaak Bakers start het jubileumjaar in een nieuw jasje. Een nieuwe naam ‘Bakers Zitten & Wonen’, een nieuw logo en nieuwe collectie zijn deze week gelanceerd door het Eindhovense familiebedrijf, waar met Max Bakers inmiddels de vierde generatie Bakers aan het roer staat.

De belettering die zijn vrouw Gaby aanbracht in de etalage van hun winkel in de Kruisstraat, trok meteen veel bekijks. ,,Alsof we sommige voorbijgangers nu pas opvallen. Hallo, dacht ik, we bestaan pas honderd jaar hoor.”

Het mooiste moment uit die afgelopen eeuw is zonder twijfel de wijze hoe Kees Bakers - derde generatie - zijn vrouw Yvonne ontmoette. We schrijven het jaar 1957 als de zaak in de Kruisstraat net grondig verbouwd is. Voor de heropening is met staatssecretaris Veldkamp een hoge heer uit Den Haag gestrikt voor het officiële gedeelte. Alleen omdat zijn vrouw op punt van bevallen staat, vraagt hij op het laatste moment Yvonnes vader, Max van Oers, directeur-generaal bij de middenstand. 

Vonk

Het klikt onverwacht goed tussen de families. Ze blijven de hele feestavond en raken bevriend. Later slaat de vonk over tussen Yvonne en Kees. ,,Als onze ouders die avond geen vrienden waren geworden, zaten we hier nu niet.” De geschiedenis van het bedrijf gaat terug naar 1918, als Moeke met een kar vol textiel langs de deuren in Woensel trekt. Als jonge weduwe moet zij zorgen voor brood op de plank in Huize Bakers. Ze strijkt neer in de Kruisstraat en als op 14-jarige leeftijd Cor Bakers, de opa van Max, komt meehelpen breidt de zaak uit met een meubellijn. ,,We boden toen een complete wooninrichting aan”, zegt Max. ,,Van stoffering tot bedden en van eetkamertafels tot vloerkleden.”

Eind jaren 60 openen ze met Bavo een meubelzaak op de Demer. Veel mensen verwachten dat de winkels in de Kruisstraat snel hun bestaansrecht verliezen en het afleggen tegen de binnenstad en het nieuwe Winkelcentrum Woensel. Als dat vijftien jaar later nog niet gebeurd is, keren ze teug naar de Kruisstraat. ,,We hadden ons oude pand al die jaren verhuurd dus het was nog steeds in ons bezit.” Een vertrek is sindsdien niet meer aan de orde. ,,Hier komen klanten gerichter naar binnen.” Al was de komst van Ekkersrijt wel een spannende tijd, erkennen ze. Maar de winkel behield zijn bestaansrecht. ,,We hebben door de jaren heen een goede naam opgebouwd in de regio en staan bekend om onze service.”

En verkopen begint bij Bakers al jaren op dezelfde manier. ,,Met een kopje koffie en nougatine ijstaart.”

VVD Eindhoven: ‘Corporaties moeten meer huurwoningen verkopen’ Michel Theeuwen 27-11-18, 15:56 

VVD Eindhoven: ‘Corporaties moeten meer huurwoningen verkopen’

EINDHOVEN - De VVD in Eindhoven wil zich nadrukkelijker gaan bemoeien met het woningmarktbeleid in de stad. De corporaties kunnen hun borst natmaken, want de liberalen kiezen een heel andere insteek dan de colleges van de afgelopen jaren.

Michel Theeuwen 27-11-18, 15:56 

Verkoop van meer grote sociale huurwoningen en temporiseren van de verduurzaming om zo meer kleine woningen te kunnen bouwen. En een strengere aanpak van de scheefwoners met te veel inkomen voor een sociale huurwoning. Dat is een samenvatting van wat de VVD volgend jaar wil inbrengen in de discussie die moet leiden tot nieuwe afspraken met de woningbouwcorporaties. Dat zei raadslid Joost de Jong tijdens het Wooncafé van de liberalen, maandagavond in de Stadsbrouwerij aan de Bleekweg.  

Om de visie kracht bij te zetten was Tweede Kamerlid Daniël Koerhuis, woordvoerder volkshuisvesting uitgenodigd. Hij redeneerde dat de woningprijzen voor huur en koop veel te hoog zijn omdat zeker Eindhoven veel te veel sociale huurwoningen telt, zelfs meer dan 50 procent van de voorraad. Daardoor zijn er veel te weinig koopwoningen en dat drijft de prijs op. De rol van de jarenlang zo gunstige hypotheekaftrek en speculerende beleggers is volgens Koerhuis marginaal. Om daar iets aan te doen, wil de VVD’er dat corporaties meer gaan verkopen, bijvoorbeeld aan mensen die net te veel verdienen voor een sociale huurwoning.  

Verhuurdersheffing

Verkoop van grotere woningen maakt ook veel geld vrij. Nu zitten de corporaties jaarlijks landelijk op een winst van 18 miljard. Weerwoord is dan altijd dat de corporaties niet aan een deel van hun ‘winst’, de waardestijging van het onroerend, kunnen komen. Maar daar ziet de VVD geen probleem in: door verkoop komt dat geld vrij. En daarmee kunnen dan meer kleinere woningen gebouwd worden. Dat de Haagse verhuurdersheffing op de corporaties die winsten juist afroomt waardoor het geld niet geïnvesteerd kan worden, ontkent Koerhuis. Al zei hij wel te zinnen op een motie over de heffing. ,,Die zou corporaties meer moeten prikkelen om te bouwen of bestaande woningen te splitsen bijvoorbeeld in kleinere eenheden.” 

Scheefwoners

Koerhuis en De Jong willen bovendien de scheefwoners met een hogere huur stimuleren de sociale huurwoning - waar ze niet meer voor in aanmerking komen -  te verlaten. Maar waar naar toe dan, bij gebrek bijvoorbeeld middeldure  huurwoningen voor deze groep? Hoe we die woningen wel kunnen bouwen, bleef hangen in de discussie.  Ook willen de VVD’ers meer tijd nemen voor de verduurzaming van de corporatiewoningen. ,,Dat hoeft niet binnen vijf jaar geregeld te worden. Waarom niet mikken op de langere termijn en de komende jaren meer inzetten op het bouwen van woningen", zei De Jong. 

COVA Art Gallery en Archief Gallery in Eindhoven slaan handen ineen.

Op de Kleine Berg, in het karakteristieke W. van der Schootpand, zit sinds kort een nieuwe galerie. Archief Gallery, opgericht door Eva van der Moer en Sergio Hernandez, heeft zich gevestigd boven Mr. Sister en opent met de expositie “In and out of focus”.

Met beide een horeca achtergrond hadden Eva en Sergio een visie. Een plek om kunst en horeca met elkaar te combineren. Hernandez: ”Het creatieve proces in de horeca, bijvoorbeeld bij de totstandkoming van een gerecht of wijncollectie, kent veel raakvlak met dat in de kunst".

De expositie “In and out of focus” is vorig weekend geopend met werken van Maxim Wakultschik, een Wit-Russische kunstenaar. De curator van de expositie is  Roy Covalenco van COVA Art Gallery. Door middel van de samenwerking tussen Covalenco en van der Moer en Hernandez, halen zij het beste in elkaar naar boven. “Daar waar Sergio en Eva vooral internationaal georiënteerde kunstenaars uit de regio Eindhoven tonen, haal ik met COVA juist buitenlandse makers naar Eindhoven toe. We vullen elkaar dus goed aan." vertelt Covalenco.

Naast dat zij niet alleen druk bezig zijn met de jaarprogrammering van de galerie, wordt er ook gekeken naar andere locaties waar zij culinaire evenementen met kunst en design kunnen combineren.

Bent u een beginnend verzamelaar maar weet u niet waar te beginnen? Bij Archief Gallery kunt u terecht voor een passend advies. “Beginnende verzamelaars die graag een kunstwerk voor thuis of op de zaak willen kopen, weten vaak niet waar en hoe te beginnen. Wij hebben alle drie een breed netwerk van kunstenaars waarin we met de wensen van de verzamelaar op zoek kunnen naar een passend kunstwerk", vertelt Van der Moer. “Zo zijn we dus letterlijk een archief voor kunst dat mensen kunnen raadplegen als ze willen bewonderen, proeven of kopen."

Het Archief Gallery is geopend op donderdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 9.00 tot 17.00 uur.

 

Eindhoven op nummer één

Eindhoven als Europese nummer één als het gaat om kwaliteit van leven. Nummer drie wereldwijd gezien. Dit blijkt uit cijfers van Numbeo. Eindhoven naast de slimste, ook de fijnste regio?

Numbeo is een gerenomeerd onderzoeksbureau dat wereldwijd de levensstandaarden in steden onderzoekt. De organisatie, gevestigd in Belgrado, wordt geleidt door Mladen Adamovic, een software engineer die voorheen bij Google werkte. Maar wat heeft Numbeo nou precies onderzocht?

De zes factoren
Numbeo meet de kwaliteit van leven in steden aan de hand van zes verschillende factoren. Kosten levensonderhoud en koopkracht, vervuiling (water, lucht, etc.), betaalbaarheid van huizen, gezonheidszorg, verkeer en veiligheid.

Data van publiek en instanties
De gegevens die Numbeo gebruikt zijn gebaseerd op crowd-sourced database. Wereldwijd leveren mensen input die Numbeo gebruikt om een analyse uit te voeren. Twee keer per jaar worden cijfers van andere bronnen toegevoegd van onder andere overheidsinstanties, nieuwsberichten of bijvoorbeeld consument onderzoeken. Iedereen kan de database aanvullen met zijn eigen informatie, per onderwerp zijn er aantal vragen die je kunt invullen variërend van reistijd tot kosten van boodschappen.

De subjectieve onderwerpen zoals veiligheid of vervuiling worden beantwoord door middel van stellingen. Hoe schoon is je straat? Hoe veilig voel je je in de stad?

Eindhoven in de top 3
In de wereldwijde lijst van 219 steden staat Eindhoven op een derde plaats, net achter Canberra (Australië) en Raleigh, NC (VS). Eindhoven excelleert onder andere hoog op gezondheidszorg. Als we kijken naar de lijst van 77 steden in Europa dan staat Eindhoven op nummer 1. Met achter zich Zurich op 2 en kopenhagen op 3.

 Het bijzondere aan Numbeo is dat de rankings continu veranderen. Dit komt doordat er constant nieuwe input wordt geleverd door de bewoners van steden. Zo kan de ene dag Eindhoven op nummer 1 staan maar over een week op nummer 2. Momenteel is het nog een kleine groep inwoners die hun menig geven, variërend tussen de 18 en 111 inwoners. Bent u ook tevreden over uw stad? Doe mee aan het onderzoek.

 

 

Een heel klein stukje New York in Eindhoven

Als je je restaurant 'the Lobster and Ox' noemt weet je meteen waar je aan toe bent. Veel kreeft en rund op de kaart. Een kaart die overigens doet watertanden als je je ogen over de voorgestelde gerechten laat glijden.

Bij binnenkomst vallen meteen de smetteloos witgedekte tafels op. Mooi en chique. Wij werden aan de chefs table geplaatst en kozen voor de lunch de bisque en daarna de seafood salade, mijn tafelgenoot koos voor de carpaccio van de avondkaart en daarna de club sandwich met rosbief en kreeft. 

De bisque heerlijk romig, goed gevuld met een aantal mooie structuren van diverse groentjes. De carpaccio van rund werd mooi geserveerd met een zalvige kreeftenmayonaise die mooi in balans was. Een goed begin is het halve werk. Wij dronken hierbij een gruner veltliner uit Oostenrijk (30,95) die perfect aansloot bij onze voorgerechten.

De club sandwich van rosbief en kreeft bleek een vondst. Verse knapperige salade met mooi rose gebraden rosbief en flinke stukken kreeft tussen mooi getoast brood afgemaakt met een heerlijke kruidenmayonaise en verse frietjes. Dan de seafood salade: rijkelijk gevuld met geroosterde coquilles, gamba's, huisgerookte zalm en vongole vergezeld van gebrande citroen en desembrood.

Tevreden en voldaan zijn we huiswaarts gekeerd. Met een rekening van nog geen 100 euro is de 'Lobster and Ox' een nieuwe parel in culinair Eindhoven. 

Vergeet vooral ook niet een sanitaire stop te maken. Het 'spiegelpaleis' achter de cocktailbar (vol met Dom Perignon) waarin je je waant is werkelijk prachtig en doet je verlangen naar een weekendje New York even wegebben...

Pluim MMC in Eindhoven en Veldhoven, Elkerliek in Helmond in lijst gezakt

ZIEKENHUIS TOP 100EINDHOVEN - Het Máxima Medisch Centrum doet het goed in de jaarlijkse Ziekenhuis Top 100, het eindigt op de tiende plek bij de topklinische ziekenhuizen. Het Helmondse Elkerliek staat in de achterhoede in de lijst van streekziekenhuizen. 

Willemijn van Lare 09-11-18, 10:30 

Het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven en Eindhoven scoort in de jaarlijkse vergelijking tussen ziekenhuizen veel punten op de kwaliteit van de verpleging: een zeer hoog percentage patiënten wordt gecontroleerd op pijn na een operatie, bloedvergiftiging, ernstige verwardheid (delier) en ondervoeding, factoren die het herstel van een patiënt kunnen beïnvloeden.

Lees ook

Het MMC verricht voldoende oncologische operaties en heeft dus genoeg ervaring bij zowel blaas-, prostaat- als darmkankeroperaties. Het ziekenhuis rapporteert wel een hoog percentage patiënten met complicaties na een ingreep om een verwijding in de buikaorta te verhelpen en bovengemiddeld veel patiënten ervaren complicaties na het plaatsen van een knieprothese. Ook is het percentage patiënten dat overlijdt na complicaties na een darmkankeroperatie er hoger dan gemiddeld.

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven staat 16de in de categorie van in totaal 26 topklinische ziekenhuizen. In dit ziekenhuis moet 16 procent van de patiënten langer dan drie weken wachten op een ingreep om een vernauwde halsslagader te verhelpen en ook het percentage patiënten dat na zo'n ingreep een beroerte krijgt of overlijdt ligt er hoger dan gemiddeld. Het Cathrien zit bij de 10 procent slechtst scorende ziekenhuizen op de controle van oudere patiënten op ondervoeding.

Het MMC en Cathrien behoren tot de topklinische centra. Die categorie is dit jaar apart beoordeeld, met de streekziekenhuizen in een andere categorie. Topklinische ziekenhuizen richten zich op complexe operaties en behandelingen. Het Jeroen Bosch in Den Bosch komt daarin als beste uit de bus.

Steken

Zorgsaam in Terneuzen is het beste streekziekenhuis. In die lijst staat het Annaziekenhuis op de 16de plaats. Het Geldropse ziekenhuis eindigde vorig jaar nog als negende in de algehele top 100. Het Elkerliek ziekenhuis scoorde toen ook heel hoog (12de) maar duikelt nu bij de streekziekenhuizen naar de achterhoede: 37ste. Het Helmondse ziekenhuis heeft de controle op medicatie goed op orde, maar laat op andere vlakken steken vallen. Bij de controle op sepsis (ernstige bloedvergiftiging) van patiënten op de intensive care zit het bij de 10 procent slechtst scorende ziekenhuizen.

Voor deze Ziekenhuis Top 100 is gebruikgemaakt van gegevens die ziekenhuizen verplicht aanleveren, bijvoorbeeld aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

JOHAN VLEMMIX INVITES

IMG_2960.PNG

Altijd al benieuwd geweest naar de gigantische villa van Johan Vlemmix aan de Anthony Fokkerweg in Eindhoven? En altijd nieuwsgierig geweest hoe het er nou ECHT van binnen uitziet? Dan is dit uw kans!

Johan Vlemmix nodigt u voor één weekend uit in zijn huis, het zelfbenoemde 'Versailles' van Eindhoven.

Het gehele weekend, 19, 20 en 21 oktober, kunt u zich samen met uw familie, vrienden of zakenrelaties vergapen aan de pracht en praal welke ongekend is in Eindhoven en verre omstreken.

De volledig in Rococo-stijl ingerichte villa aan de Anthony Fokkerweg, destijds gebouwd door de heer van den Heuvel herbergt nog alle kenmerken en originele karaktereigenschappen van zijn eerste bewoner. Het is een ware stijlicoon geworden voor opulent bouwen in die tijd. Vergeet vooral dan ook niet om een kijkje te nemen bij het immense inpandige zwembad compleet met zwembadbar.

Johan neemt u mee door zijn huis en de rijke historie daarvan. Tijdens de tour wandelt u door het leven van alle bewoners van de villa. Johan zelf leidt u door zijn kapitale pand waarna wij u verwelkomen in het originele jaren-50 café: 'Oud-Woensel' wat door de eerste eigenaar van het huis volledig is nagebouwd in het souterrain van de villa, voor een aperitief in onze bar.

Hierna kunt u genieten van een heerlijk culinair 3-gangen menu geheel in stijl, en met de favoriete producten van Johan zelf! Na uw lunch of diner bent u weer welkom in ons gezellige café waar u ontvangen wordt met bijpassende muziek en waarbij u nog na kunt genieten over wat u zojuist hebt meegemaakt terwijl u aan uw drankje nipt.

Het arrangement:

- Ontvangst aan de voordeur bij de Villa door Johan zelf.
- Tour door het huis met uitleg over de historie door Johan
- Mogelijkheid tot het nemen van een aperitief in ‘café Oud Woensel’
- Culinair(e) 3 gangen diner of lunch
- Naborrelen in ‘café Oud Woensel’

Voor speciale wensen of bedrijfsarrangementen  kunt u ons per mail bereiken op: info@no-Xcuse.nl of tijdens kantooruren op: 040 - 845.89.98

Reserveer snel voor een lunch of diner want Johan heeft slechts plek voor een beperkt aantal gasten.

Wynwood wordt Mood: Wouter van Laarhoven verlaat restaurant om conceptwijziging

Bron: www.missethoreca.nl
images.jpg

Restaurant Wynwood in Eindhoven transformeert per 1 september 2018 naar restaurant Mood Strijp-S. Eigenaar Eveline Wu past het concept van de drie jaar geleden geopende zaak aan en gaat er een Frans-Aziatische keuken voeren. Chef Wouter van Laarhoven verlaat op eigen initiatief de zaak om die reden.

Chef Wouter van Laarhoven: ‘Ik respecteer de keuze van Eveline om van Wynwood een ander soort zaak te maken. Voor mij biedt het concept echter onvoldoende creatieve uitdagingen, ik wil graag op het niveau blijven werken waarop ik al meer dan 10 jaar werk. Daarom hebben we in goed overleg besloten om per 1 september uit elkaar te gaan. Ondertussen ben ik me aan het oriënteren op mijn toekomst, het liefst zou ik samen met mijn partner een eigen restaurant beginnen.’

Van Wynwood naar Mood

Met de conceptwisseling voegt eigenaar Eveline Wu een tweede Mood-restaurant in Eindhoven toe aan haar onderneming. Op de kaart staan zowel Franse als Aziatische gerechten en sushi met bijzondere smaak- en textuurcombinaties. Eveline Wu: ‘Wouter van Laarhoven verlaat het bedrijf per 1 september. Hij is gewend om op topniveau innovatief en creatief te koken en hoewel we in Mood met topkwaliteit producten en originele presentaties werken, is het niveau en de uitdaging anders. Ik vind het jammer, maar heb begrip voor zijn keuze.’

COVA Art Gallery presenteert Otgonbayar Erhuu “OTGO”

Danny_Cordromp.jpg

COVA Art Gallery presenteert Otgonbayar Erhuu “OTGO”

OTGO is de op dit moment de belangrijkste hedendaagse schilder uit Mongolië. Zijn kunst betovert de bezoeker door het unieke gemak en frisse uitstraling van zijn schilderijen. We zien mensen en dieren in de vaak brede ruimten van zijn schilderijen die opgevuld worden met klein opgezette lagen. Een bijna ondoordringbaar web laat zich zien op het doek; struikgewas van figuratie en picturale ruimte die de toeschouwer uitnodigt om het schilderij in detail te bestuderen. Het oog kan nauwelijks alles vastleggen wat ontdekt kan worden en steeds leiden nieuwe scènes het oog over het doek. De levendige kleuren en afstand maken de kunstwerken in een oogopslag abstract, waarbij je uiteindelijk in het eindeloze organische geheel wordt gezogen van felgekleurde mensen en dieren, golvend als het deinende gras van de eindeloze Mongoolse vlakte.

“ZURAG”
COVA Art Gallery presenteert graag de nieuwste kunstwerken van de Mongoolse kunstenaar Otgonbayar Erhuu “OTGO” in een exclusieve solotentoonstelling getiteld “ZURAG”. Dit Mongoolse woord betekent beeld, schilderij, afbeelding, tekening en foto. Kortom, het is de gehele diversiteit van expressie. Zijn opvallende manier van werken komt voort uit verschillende boeddhistische en traditionele Mongoolse technieken en invloeden.

OTGONBAYAR ERSHUU
OTGO werd geboren in 1981 in Ulaanbaatar, Mongolië. Hij studeerde traditionele Mongoolse schilderkunst in Ulaanbaatar (1996-1998). Na zijn studie werd hij schilder en restaurator. Op verschillende reizen heeft hij historische locaties in Mongolië onderzocht. In de boeddhistisch-lamaïstische kloosters bestudeerde hij verschillende technieken en de iconografie van miniatuurschilderkunst evenals hun spirituele achtergrond (1998-2004). Van 2007-2010 studeerde hij aan het Instituut voor Kunst in Context aan de Universiteit van de Kunsten Berlijn, die hij voltooide met de Master of Arts. Na zijn studie opende OTGO in 2010 het Culturele Centrum van Mongolië in Berlijn.

Wonend in Berlijn sinds 2005 en werkend zowel in Berlijn als Ulaanbaatar heeft er niet alleen toe geleid dat OTGO consequent de kunst van zijn Mongoolse thuisland naar het heden geleid. Hij is een culturele ambassadeur van zijn volk in de wereld geworden. Hij belichaamt een jonge, wereldwijde generatie die de regionale tradities respecteert, maar internationaal opereert. De combinatie van oosterse en westerse tradities op een zorgvuldige manier samengevoegd zorgt dat de kunst een onderdeel is van de globalisering.

Voor zijn werk ontving OTGO verschillende prijzen en onderscheidingen, waaronder de gouden medaille “Kennis” van het culturele paleis van de Mongoolse kinderinstelling in 1996 en het “beste Mongoolse nationale talent” door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van Mongolië in 2004. In 2015 ontving OTGO de “GRAND” PRIX “van de Internationale Biënnale voor Schilderkunst, Chisinau, Moldavië. OTGO exposeerde zijn kunstwerken in Japan, Zweden, Frankrijk, Nederland, India, Tsjechië, Zwitserland, Moldavië, Polen, Roemenië, Rusland, Duitsland en Mongolië. Zijn werken bevinden zich in verschillende musea, instellingen en privécollecties.

Bill Gates en Bruce Springsteen strijden om het duurste huis van Nederland

Bill-Gates-en-Bruce-Springsteen-strijden-om-het-duurste-huis-van-Nederland_crop1000x500.jpg

Quote 500-lid Marc Brouwers zegt dat Microsoft-oprichter Bill Gates en rocklegende Bruce Springsteen interesse hebben om De Wielewaal van hem over te nemen. Brouwers heeft dit landgoed, dat ooit aan Frits Philips toebehoorde, 2 jaar geleden in de etalage gezet. De vraagprijs is niet exact bekend, maar de makelaar laat weten dat het de €30 miljoen aanzienlijk overschrijdt.

 

De interesse van Gates en Springsteen in dit Eindhovense landgoed (van 142 hectare!) is niet zo gek, want beide heren hebben dochters die op serieus niveau de paardensport beoefenen. En dat kan nou eenmaal op weinig plekken ter wereld beter dan in Brabant. Brouwers vertelt dat ook een Nederlandse partij belangstelling heeft. ‘Dus we zien wel hoe het loopt.’

Brouwers (Quote 500, nr 285) kocht het optrekje in 2007 eigenlijk in een opwelling. ‘Frits Philips was een verzamelaar. Beelden, maar bijvoorbeeld ook veel Delfts blauwe tableaus. Na zijn dood werden die geveild in het Evoluon. Ik heb daar toen best veel spullen gekocht. Daarop werd ik voorgesteld aan zijn oude rentmeester, die mij vertelde dat de familie misschien van het landgoed af wilde. Ik ben gaan kijken en was zo onder de indruk dat ik heel snel heb geboden. Want ik dacht: als dit op de markt komt, fiets ik erlangs.’

Brouwers trok er niet gelijk in, vertelt hij terwijl hij Quote in zijn tuin een worstenbroodje serveert. Er vond een langdurige renovatie plaats, want: ‘het landhuis was even indrukwekkend als oud’. Brouwers stak vooral ook veel energie in de aanleg van zijn gigantische wijnkelder, die is opgebouwd uit stenen die uit het kasteel van keizer Franz Jozef komen. Ze zijn stuk voor stuk voorzien van een ingebakken wapenschild. In die wijnkelder ontwaren we niet alleen een klassieke Bentley, die trouwens nog van het Britse koninklijk huis is geweest, maar ook 1500 van zijn mooiste flessen. ‘Op mijn 25ste ben ik begonnen met verzamelen van wijn, al ben ik het op mijn 40ste pas echt gaan drinken. Sindsdien kies ik geen wijn meer bij het eten, maar eten bij de wijn.’

Benieuwd wat Marc Brouwers nog meer te vertellen heeft over zijn huis (waarop hij een hypotheek van €24 miljoen vestigde), en over de reden waarom hij er weer vanaf wil? Kuier dan nu naar de winkel voor de zomereditie van Quote. Daarin vindt u onder andere ook een exclusief interview met Inge van Kemenade over het mislukken van haar warenhuisketen Topshelf, de transformatie van rapper Lil’ Kleine tot keurige kakker en reportages vanuit Marbella en de Côte d’Azur. Te warm om te winkelen? Klik dan hier voor een abonnement, dan krijgt u Quote voortaan netjes en als eerste thuisbezorgd.

Ruud Bakker en zijn Steakhouse

dommel18_willekemachielsfotografie_45_1__1.jpg

Het personeel van Dommel 18 heet je van harte welkom, dus ga lekker zitten. Vandaag hoef je niet door menukaarten te bladeren en te twijfelen tussen een biefstukje en een T-Bone steak. De chefkok schotelt je namelijk een compleet menu voor waar van tevoren al is over nagedacht. Omdat het een verrassing blijft kunnen we er nog niet te veel over zeggen, maar wel vast een klein inkijkje geven in de keuken. Zo laat het menu zien dat de kok onder meer weet hoe hij heerlijke burgers, visgerechten en, hoe kan het ook anders, sappige steaks voor je serveert.