Eindhoven op nummer één

Eindhoven als Europese nummer één als het gaat om kwaliteit van leven. Nummer drie wereldwijd gezien. Dit blijkt uit cijfers van Numbeo. Eindhoven naast de slimste, ook de fijnste regio?

Numbeo is een gerenomeerd onderzoeksbureau dat wereldwijd de levensstandaarden in steden onderzoekt. De organisatie, gevestigd in Belgrado, wordt geleidt door Mladen Adamovic, een software engineer die voorheen bij Google werkte. Maar wat heeft Numbeo nou precies onderzocht?

De zes factoren
Numbeo meet de kwaliteit van leven in steden aan de hand van zes verschillende factoren. Kosten levensonderhoud en koopkracht, vervuiling (water, lucht, etc.), betaalbaarheid van huizen, gezonheidszorg, verkeer en veiligheid.

Data van publiek en instanties
De gegevens die Numbeo gebruikt zijn gebaseerd op crowd-sourced database. Wereldwijd leveren mensen input die Numbeo gebruikt om een analyse uit te voeren. Twee keer per jaar worden cijfers van andere bronnen toegevoegd van onder andere overheidsinstanties, nieuwsberichten of bijvoorbeeld consument onderzoeken. Iedereen kan de database aanvullen met zijn eigen informatie, per onderwerp zijn er aantal vragen die je kunt invullen variërend van reistijd tot kosten van boodschappen.

De subjectieve onderwerpen zoals veiligheid of vervuiling worden beantwoord door middel van stellingen. Hoe schoon is je straat? Hoe veilig voel je je in de stad?

Eindhoven in de top 3
In de wereldwijde lijst van 219 steden staat Eindhoven op een derde plaats, net achter Canberra (Australië) en Raleigh, NC (VS). Eindhoven excelleert onder andere hoog op gezondheidszorg. Als we kijken naar de lijst van 77 steden in Europa dan staat Eindhoven op nummer 1. Met achter zich Zurich op 2 en kopenhagen op 3.

 Het bijzondere aan Numbeo is dat de rankings continu veranderen. Dit komt doordat er constant nieuwe input wordt geleverd door de bewoners van steden. Zo kan de ene dag Eindhoven op nummer 1 staan maar over een week op nummer 2. Momenteel is het nog een kleine groep inwoners die hun menig geven, variërend tussen de 18 en 111 inwoners. Bent u ook tevreden over uw stad? Doe mee aan het onderzoek.