Oud en vertrouwd: Meubelzaak Bakers 100 jaar in Eindhoven

Aanstaande vrijdag wordt in de Kruisstraat in Eindhoven het honder jarig bestaan gevierd.  

Meubelzaak Bakers start het jubileumjaar in een nieuw jasje. Een nieuwe naam ‘Bakers Zitten & Wonen’, een nieuw logo en nieuwe collectie zijn deze week gelanceerd door het Eindhovense familiebedrijf, waar met Max Bakers inmiddels de vierde generatie Bakers aan het roer staat.

De belettering die zijn vrouw Gaby aanbracht in de etalage van hun winkel in de Kruisstraat, trok meteen veel bekijks. ,,Alsof we sommige voorbijgangers nu pas opvallen. Hallo, dacht ik, we bestaan pas honderd jaar hoor.”

Het mooiste moment uit die afgelopen eeuw is zonder twijfel de wijze hoe Kees Bakers - derde generatie - zijn vrouw Yvonne ontmoette. We schrijven het jaar 1957 als de zaak in de Kruisstraat net grondig verbouwd is. Voor de heropening is met staatssecretaris Veldkamp een hoge heer uit Den Haag gestrikt voor het officiële gedeelte. Alleen omdat zijn vrouw op punt van bevallen staat, vraagt hij op het laatste moment Yvonnes vader, Max van Oers, directeur-generaal bij de middenstand. 

Vonk

Het klikt onverwacht goed tussen de families. Ze blijven de hele feestavond en raken bevriend. Later slaat de vonk over tussen Yvonne en Kees. ,,Als onze ouders die avond geen vrienden waren geworden, zaten we hier nu niet.” De geschiedenis van het bedrijf gaat terug naar 1918, als Moeke met een kar vol textiel langs de deuren in Woensel trekt. Als jonge weduwe moet zij zorgen voor brood op de plank in Huize Bakers. Ze strijkt neer in de Kruisstraat en als op 14-jarige leeftijd Cor Bakers, de opa van Max, komt meehelpen breidt de zaak uit met een meubellijn. ,,We boden toen een complete wooninrichting aan”, zegt Max. ,,Van stoffering tot bedden en van eetkamertafels tot vloerkleden.”

Eind jaren 60 openen ze met Bavo een meubelzaak op de Demer. Veel mensen verwachten dat de winkels in de Kruisstraat snel hun bestaansrecht verliezen en het afleggen tegen de binnenstad en het nieuwe Winkelcentrum Woensel. Als dat vijftien jaar later nog niet gebeurd is, keren ze teug naar de Kruisstraat. ,,We hadden ons oude pand al die jaren verhuurd dus het was nog steeds in ons bezit.” Een vertrek is sindsdien niet meer aan de orde. ,,Hier komen klanten gerichter naar binnen.” Al was de komst van Ekkersrijt wel een spannende tijd, erkennen ze. Maar de winkel behield zijn bestaansrecht. ,,We hebben door de jaren heen een goede naam opgebouwd in de regio en staan bekend om onze service.”

En verkopen begint bij Bakers al jaren op dezelfde manier. ,,Met een kopje koffie en nougatine ijstaart.”