Restaurant De Rozario verdient eerste Michelinster

Amsterdam - Vanochtend zijn in Amsterdam de Michelsterren weer uitgereikt. Restaurant De Rozario was een van de twee gelukkigen die voor het eerst een Michelinster veroverde.

Tijdens de nieuwe restaurantsgids voor 2019 van Michelin in het DeLaMar theater werden de nieuwe Michelsterren bekend gemaakt. Elke jaar heerst er weer spanning onder de restaurants omdat het niet enkel gaat over een Michelinster behalven, maar ook om de verdiende sterren te behouden.

Het behalen van een eerste Michelinster brengt een bepaalde druk met zich mee, niet alleen kwaliteit technisch maar ook zeker een toename in drukte. Door de vele aandacht die erbij komt kijken met televisie en radio trekken bestaande gasten en nieuwe gasten naar de restaurants toe. En dat merk je, vertelde Van der Heijden van restaurant Vista, die vorig jaar voor het eerst een Michelinster binnen haalde.

Wanneer verdien je een Michelinster?

Een Michelinster verdien je door in eerste instantie al in de spotlights te staan. Bloggers, recensenten en critici hebben restaurants al vaak een bepaalde kwaliteit gegeven. Wanneer dit de aandacht trekt van de restaurantsgids komt er een inspecteur langs die zich als normale gast voordoet. Deze kijkt naar verschillende facetten, bijvoorbeeld: Prijs, smaak, opbouw van het menu en bediening.

Betekenis van het aantal sterren
Als een restaurant één Michelinster heeft, heeft het restaurant ‘een uitstekende keuken in zijn categorie’. Het restaurant wordt dan gezien als een goed rustpunt op je route die altijd met kwaliteitsproducten werken. 

Restaurants met twee Michelinsterren hebben een ‘verfijnde keuken die een omweg waard is’. Deze restaurants hebben vaak ook bijzondere specialiteiten en bijzondere wijnen. De chef koks zijn ambachtsmensen die alles kunnen. 

Een restaurant krijgt drie Michelinsterren als het een ‘voortreffelijke keuken is die het waard is een reis te maken om er te gaan eten’. Restaurants met drie Michelinsterren worden gezien als de hoogste top. Er worden beroemde wijnen geserveerd en het eten is buitengewoon.