Hersteld monumentaal station van Eindhoven wint Van Abbeprijs.

Vice-voorzitter Marc van Abbe van de Henri van Abbestichting sprak lovend over het vernieuwd station van Eindhoven. “Het nieuwe station Eindhoven is een voorbeeld geworden van zinvolle, eigentijdse herbestemming. Een oud gebouw werd niet gezien als sta-in-de-weg, maar als een kans om het bestaande station te verrijken. Daarom verdienen de initiatiefnemers en de uitvoerders van dit ongewone en avontuurlijke plan de Van Abbe Prijs 2018. De reiziger en de voorbijganger kunnen door deze verbouwing nog jarenlang ervaren wat een spectaculair groeiend Brainport vermag en tegelijkertijd zien hoe het allemaal begonnen is.”

Toen in 1956 het station werd geopend werd niet verwacht dat het aantal reizigers in 2020 op 115.000 per dag zou liggen. Om het monumentale pand in ere te houden was een verbouwing noodzakelijk. Het begin werd gemaakt in 2013 en duurde tot medio 2018. Tijdens de verbouwing is er veel aandacht geschonken aan de authentieke elementen die het station kent.

De prijs, die dit jaar gaat naar ProRail, de NS en de Gemeente Eindhoven, werd uitgereikt op een van de meest betekenisvolle plekken van het station: de gerenoveerde stationsrestauratie boven de ingang aan centrum zijde. ,,Deze inrichting van de restauratie, die wij nu ‘vintage’ zouden noemen, werd liefdevol gereconstrueerd", aldus het oordeel van de altijd kritische erfgoedwaakhond. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bronzen penning ontworpen door Olly de Vries-van Abbe (1935-2017).