horeca

Restaurant De Rozario verdient eerste Michelinster

Amsterdam - Vanochtend zijn in Amsterdam de Michelsterren weer uitgereikt. Restaurant De Rozario was een van de twee gelukkigen die voor het eerst een Michelinster veroverde.

Tijdens de nieuwe restaurantsgids voor 2019 van Michelin in het DeLaMar theater werden de nieuwe Michelsterren bekend gemaakt. Elke jaar heerst er weer spanning onder de restaurants omdat het niet enkel gaat over een Michelinster behalven, maar ook om de verdiende sterren te behouden.

Het behalen van een eerste Michelinster brengt een bepaalde druk met zich mee, niet alleen kwaliteit technisch maar ook zeker een toename in drukte. Door de vele aandacht die erbij komt kijken met televisie en radio trekken bestaande gasten en nieuwe gasten naar de restaurants toe. En dat merk je, vertelde Van der Heijden van restaurant Vista, die vorig jaar voor het eerst een Michelinster binnen haalde.

Wanneer verdien je een Michelinster?

Een Michelinster verdien je door in eerste instantie al in de spotlights te staan. Bloggers, recensenten en critici hebben restaurants al vaak een bepaalde kwaliteit gegeven. Wanneer dit de aandacht trekt van de restaurantsgids komt er een inspecteur langs die zich als normale gast voordoet. Deze kijkt naar verschillende facetten, bijvoorbeeld: Prijs, smaak, opbouw van het menu en bediening.

Betekenis van het aantal sterren
Als een restaurant één Michelinster heeft, heeft het restaurant ‘een uitstekende keuken in zijn categorie’. Het restaurant wordt dan gezien als een goed rustpunt op je route die altijd met kwaliteitsproducten werken. 

Restaurants met twee Michelinsterren hebben een ‘verfijnde keuken die een omweg waard is’. Deze restaurants hebben vaak ook bijzondere specialiteiten en bijzondere wijnen. De chef koks zijn ambachtsmensen die alles kunnen. 

Een restaurant krijgt drie Michelinsterren als het een ‘voortreffelijke keuken is die het waard is een reis te maken om er te gaan eten’. Restaurants met drie Michelinsterren worden gezien als de hoogste top. Er worden beroemde wijnen geserveerd en het eten is buitengewoon. 

Sushimi! Het nieuwste restaurant aan de Dommelstraat

Voor wie er van sushi, shashimi of thais houdt is er goed nieuws. Restaurant Sushimi heeft deze week haar deuren geopend aan de Dommelstraat.

Geen nieuw all you can eat concept maar hoogwaardige kwalitatieve en bijzondere gerechten voor iedereen. In beginsel zal sushi de boventoon gaan voeren maar in 2019 zal Sushimi zich verder ontwikkelen met een uitgebreidere kaart met Thaise en Japanse gerechten.

Ben je al bekend met het concept? Dat kan, want in Ibiza zit ook een vestiging van deze succesvolle restaurant keten. Hier staan ze in het hoogseizoen met de benen buiten.

COVA Art Gallery en Archief Gallery in Eindhoven slaan handen ineen.

Op de Kleine Berg, in het karakteristieke W. van der Schootpand, zit sinds kort een nieuwe galerie. Archief Gallery, opgericht door Eva van der Moer en Sergio Hernandez, heeft zich gevestigd boven Mr. Sister en opent met de expositie “In and out of focus”.

Met beide een horeca achtergrond hadden Eva en Sergio een visie. Een plek om kunst en horeca met elkaar te combineren. Hernandez: ”Het creatieve proces in de horeca, bijvoorbeeld bij de totstandkoming van een gerecht of wijncollectie, kent veel raakvlak met dat in de kunst".

De expositie “In and out of focus” is vorig weekend geopend met werken van Maxim Wakultschik, een Wit-Russische kunstenaar. De curator van de expositie is  Roy Covalenco van COVA Art Gallery. Door middel van de samenwerking tussen Covalenco en van der Moer en Hernandez, halen zij het beste in elkaar naar boven. “Daar waar Sergio en Eva vooral internationaal georiënteerde kunstenaars uit de regio Eindhoven tonen, haal ik met COVA juist buitenlandse makers naar Eindhoven toe. We vullen elkaar dus goed aan." vertelt Covalenco.

Naast dat zij niet alleen druk bezig zijn met de jaarprogrammering van de galerie, wordt er ook gekeken naar andere locaties waar zij culinaire evenementen met kunst en design kunnen combineren.

Bent u een beginnend verzamelaar maar weet u niet waar te beginnen? Bij Archief Gallery kunt u terecht voor een passend advies. “Beginnende verzamelaars die graag een kunstwerk voor thuis of op de zaak willen kopen, weten vaak niet waar en hoe te beginnen. Wij hebben alle drie een breed netwerk van kunstenaars waarin we met de wensen van de verzamelaar op zoek kunnen naar een passend kunstwerk", vertelt Van der Moer. “Zo zijn we dus letterlijk een archief voor kunst dat mensen kunnen raadplegen als ze willen bewonderen, proeven of kopen."

Het Archief Gallery is geopend op donderdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 9.00 tot 17.00 uur.

 

Een heel klein stukje New York in Eindhoven

Als je je restaurant 'the Lobster and Ox' noemt weet je meteen waar je aan toe bent. Veel kreeft en rund op de kaart. Een kaart die overigens doet watertanden als je je ogen over de voorgestelde gerechten laat glijden.

Bij binnenkomst vallen meteen de smetteloos witgedekte tafels op. Mooi en chique. Wij werden aan de chefs table geplaatst en kozen voor de lunch de bisque en daarna de seafood salade, mijn tafelgenoot koos voor de carpaccio van de avondkaart en daarna de club sandwich met rosbief en kreeft. 

De bisque heerlijk romig, goed gevuld met een aantal mooie structuren van diverse groentjes. De carpaccio van rund werd mooi geserveerd met een zalvige kreeftenmayonaise die mooi in balans was. Een goed begin is het halve werk. Wij dronken hierbij een gruner veltliner uit Oostenrijk (30,95) die perfect aansloot bij onze voorgerechten.

De club sandwich van rosbief en kreeft bleek een vondst. Verse knapperige salade met mooi rose gebraden rosbief en flinke stukken kreeft tussen mooi getoast brood afgemaakt met een heerlijke kruidenmayonaise en verse frietjes. Dan de seafood salade: rijkelijk gevuld met geroosterde coquilles, gamba's, huisgerookte zalm en vongole vergezeld van gebrande citroen en desembrood.

Tevreden en voldaan zijn we huiswaarts gekeerd. Met een rekening van nog geen 100 euro is de 'Lobster and Ox' een nieuwe parel in culinair Eindhoven. 

Vergeet vooral ook niet een sanitaire stop te maken. Het 'spiegelpaleis' achter de cocktailbar (vol met Dom Perignon) waarin je je waant is werkelijk prachtig en doet je verlangen naar een weekendje New York even wegebben...

Wynwood wordt Mood: Wouter van Laarhoven verlaat restaurant om conceptwijziging

Bron: www.missethoreca.nl
images.jpg

Restaurant Wynwood in Eindhoven transformeert per 1 september 2018 naar restaurant Mood Strijp-S. Eigenaar Eveline Wu past het concept van de drie jaar geleden geopende zaak aan en gaat er een Frans-Aziatische keuken voeren. Chef Wouter van Laarhoven verlaat op eigen initiatief de zaak om die reden.

Chef Wouter van Laarhoven: ‘Ik respecteer de keuze van Eveline om van Wynwood een ander soort zaak te maken. Voor mij biedt het concept echter onvoldoende creatieve uitdagingen, ik wil graag op het niveau blijven werken waarop ik al meer dan 10 jaar werk. Daarom hebben we in goed overleg besloten om per 1 september uit elkaar te gaan. Ondertussen ben ik me aan het oriënteren op mijn toekomst, het liefst zou ik samen met mijn partner een eigen restaurant beginnen.’

Van Wynwood naar Mood

Met de conceptwisseling voegt eigenaar Eveline Wu een tweede Mood-restaurant in Eindhoven toe aan haar onderneming. Op de kaart staan zowel Franse als Aziatische gerechten en sushi met bijzondere smaak- en textuurcombinaties. Eveline Wu: ‘Wouter van Laarhoven verlaat het bedrijf per 1 september. Hij is gewend om op topniveau innovatief en creatief te koken en hoewel we in Mood met topkwaliteit producten en originele presentaties werken, is het niveau en de uitdaging anders. Ik vind het jammer, maar heb begrip voor zijn keuze.’

Ruud Bakker en zijn Steakhouse

dommel18_willekemachielsfotografie_45_1__1.jpg

Het personeel van Dommel 18 heet je van harte welkom, dus ga lekker zitten. Vandaag hoef je niet door menukaarten te bladeren en te twijfelen tussen een biefstukje en een T-Bone steak. De chefkok schotelt je namelijk een compleet menu voor waar van tevoren al is over nagedacht. Omdat het een verrassing blijft kunnen we er nog niet te veel over zeggen, maar wel vast een klein inkijkje geven in de keuken. Zo laat het menu zien dat de kok onder meer weet hoe hij heerlijke burgers, visgerechten en, hoe kan het ook anders, sappige steaks voor je serveert.